Generatieve AI: het einde van de strategieconsultant?
- 12 september 2023
- GenAi heeft het voorzien op strategieconsultancy. Er gaat iets veranderen, maar in welke vorm is nog de vraag.
- Wordt de junior consultant met uitsterving bedreigd? Ik zie het optimistischer in: bevrijd van geestdodend datawerk kunnen groentjes zich sneller storten op diepgaande analyses.
- Het pinpointen van waardevolle inzichten blijft een mix van kunst en wetenschap. En precies daarin kan een strategieconsultant zich onderscheiden.
- Slim meeliften op de GenAI golf past precies bij de aanpak van Het Strategiekantoor: geen torenhoge overhead en je krijgt de senior consultant waar je voor betaalt.
Laten we eerlijk zijn: generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI) zal de strategieconsultancy ingrijpend beïnvloeden. Verandering is op komst. Het is alleen de vraag in welke vorm:
- Maakt AI strategieconsultants overbodig?
- Kunnen bedrijven alle uitdagingen die ze nu bij adviesbureaus neerleggen aan AI toevertrouwen en hierdoor alle menselijke expertise buitenspel zetten?
- Of zal deze industrie van zwaargewichten, die al tientallen jaren gestaag groeit, zich aanpassen aan een door AI-gedreven landschap? Zo ja, hoe ziet kosteneffectieve strategieconsultancy er dan uit?
- En wat moeten strategieconsultants (en onze klanten) nu doen om slim mee te liften op de GenAI golf?
De wereld voor de juniors is aan het veranderen
Elke strategieconsultant is ermee bekend: de kennispiramide. Het symboliseert de reis van een junior medewerker, die aanvankelijk bedolven wordt door data, gestaag meer kennis en ervaring opdoet, om uiteindelijk de heilig graal van wijsheid te bereiken.
Jarenlang was de hiërarchie in de advieswereld stabiel (en hartgrondig gehaat door zowel juniors als cliënten): een karavaan met juniors zet karrevrachten met data om tot (hopelijk waardevolle) informatie; een paar uitverkoren seniors verwerken dit tot kennis en presenteren het aan cliënten als (hopelijk waardevol) advies. En strijken natuurlijk de eer op.
Misschien wat kort door de bocht, maar wel waar. Wil je als adviesbureau concurrerend blijven, dan pak je het anders aan.
Lees ook:
-
Onze kijk op de zaak
Private Equity, ride the green wave: de woningverduurzamingsgolf is eindelijk hier.
Private equity ziet al langer kansen in de bouwsector. De behoefte aan duurzame woningen is hierbij een veilige kans voor groei. Onderhouds- en bouwbedrijven die zich hiermee bezighouden werden de afgelopen jaren al gekocht. Maar er is een aanvullende trend en een aanzienlijke PE-kans: bedrijven in de installatiemarkt. Een beknopte analyse benadrukt het volume en potentieel: € 33,5 miljard: de omzet in 2022 van het woningsegment binnen de Nederlandse bouwmarkt (nieuwbouw, renovatie, onderhoud)€ 2,4 miljard (7% van het totaal): de omzet in 2022 van de Nederlandse markt voor duurzame installaties1,7% CAGR 2022-2026 verwacht voor de markt van duurzame installaties, op basis van de stijgende vraag naar renovaties en ondanks de lagere nieuwbouwvolumes Voor PE's met bouwbedrijven in hun portfolio is investeren in installatiebedrijven een manier om te verbreden in de waardeketen voor zowel woningbouw als -renovatie. Een goed geplaatste investering zal beide bestrijken, zowel in de sociale als in de particuliere sector. Als een ervaren insider ben ik overtuigd van het potentieel van de groene installatiesector voor sterke sociale en financiële rendementen.